5 tips om ondernemen weer leuk te maken

Voor jezelf beginnen is een bekende toekomstdroom voor vele Nederlanders. Want het ondernemerschap biedt vele voordelen zoals: baas over eigen tijd, doen wat je leuk vindt en natuurlijk de financiële voordelen als het goed gaat. Helaas gaat het niet altijd alleen maar goed. Daarom hier 5 tips om ondernemen weer leuk te maken als het even tegenzit. 

Tip #1: Zorg voor inzicht in de financiële administratie

Als ondernemer ben je zelf volledig verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Dit is dan ook de nummer 1 stressbezorger voor zelfstandigen wanneer de inkomsten teruglopen. Een up-to-date administratie is dan de enige manier om overzicht te hebben en te houden. Plan dus wekelijks een moment is om, ondanks alle tijdabsoberende zorgen, je administratie op orde te houden. 

Tip #2: Creer een betrouwbaar netwerk

Het is clichee maar waar: 2 weten meer dan 1. Zorg dan ook voor een betrouwbaar netwerk waarin je ervaring, kennis en informatie deelt. Een actief netwerk zorgt namelijk vaak voor nieuwe klanten en nieuwe klanten zorgt voor een groter netwerk. Wees ook niet bang om samenwerkingen aan te gaan in je netwerk. Zeker als deze een aanvulling zijn op je eigen zwakke punten als ondernemer. Deze aanvulling is van toegevoegde waarde voor je klanten.  

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wacht niet te lang als je ziet dat het mis dreigt te gaan.

Interim MKB

Tip #3: Focus op betaald werk

Wij zien vaak dat ondernemers veel tijd steken in potentiële klanten. Ook werken ze regelmatig zonder direct betaald te worden omdat ze bang zijn hun klanten te verliezen. Een klant die niet betaald is geen klant! Besteed deze tijd aan het opbouwen van je bedrijf. Op lange termijn heb je daar meer aan dan werken voor klanten die niet of veel te laat betalen. 

Tip #4: Denk vooruit

Als zelfstandige moet je vooruit denken. Weet je van te voren dat je inkomen in bepaalde periodes terugloopt? Hou hier dan rekening mee. Zorg dat je een buffer hebt en wees ook streng voor jezelf in tijden dat het goed gaat. Zijn de mindere periodes structureel (denk aan seizoensgebondenwerk)? Gan dan op zoek naar een aanvulling op je diensten om deze periode te overbruggen. Op deze manier beperk je de risico’s van tijdelijk minder inkomen!

Tip #5: Schakel tijdig hulp in

Wanneer je bovenstaande punten nastreeft zie je snel wanneer het mis dreigt te gaan. Wacht dan ook niet te lang als je ziet dat het mis dreigt te gaan. Vaak kun je door kleine aanpassingen direct weer verder zonder dat de problemen groter worden. Wacht je te lang dan kun je zomaar in eens serieus in de problemen komen. En als zelfstandigondernemer slaan deze problemen direct door in de thuissituatie. En dat was nooit de beoogde toekomstdroom. 

Deel dit bericht!

Interim MKB – Wij denken in oplossingen

Wacht niet langer en neem contact op
met onze specialisten voor een vrijblijvend gesprek.